Suokko Man Made laboratory grown pink diamond

Synteettinen timantti, ystävä vai ...

Ystävä!

Laboratoriotimantin tarina alkaa puolivälistä 1900-lukua, mutta korukäytössä se alkaa nostaa profiiliaan vasta nyt.

Laboratoriotimanteilla eli synteettisillä timanteilla on monta kutsumanimeä, joista yleisimpiä ovat Lab Grown Diamond ja Man Made Diamond. Me Suokolla kutsumme oman mallistomme synteettisiä timantteja nimellä Suokko Man Made -timantit.

Kuvassa on Suokko Man Made pink timantti. Sen karaattipaino on 0,343 ct ja hinta 392 euroa. Vastaava luonnontimantti maksaisi noin 24 000 euroa.

Mitä Suokko Man Made -timantit ovat? Ne ovat timantteja. Ne ovat timantteja samalla tavalla kuin Britannian kuningattaren kruunussa lepäävä Koh-i-Noor on timantti. Erottaako mikään synteettisiä timantteja luonnosta löydetyistä? Kyllä erottaa, erittäin vahva erottaja on timantin alkuperä. Suokko Man Made -timantteja ei ole kaivettu maasta, vaan ne on valmistettu tehtaassa. Mitä yhteistä näillä tehtaassa valmistetuilla on luonnosta löydettyjen kanssa? Kovuus, optiset ominaisuudet ja luokittelu.

Timanttien arvo ja haluttavuus kulkevat käsi kädessä ja jotkut näkevät arvotimantit hyvänä sijoituksena. Timantin suurin arvo on kuitenkin sen symboliarvossa. Omat timantit ovat arvokkaita kantajalleen, koska ne muistuttavat joka päivä suurista tunteista. Ne kertovat rakkaudesta ja sitoutumisesta. Lahjaksi saatu timanttikoru juhlistaa merkkipäivän.

Miten Suokko Man Made -timanttien arvo määrittyy? Lähtökohtaisesti luonnontimantit ovat saman laatuluokan timantteja verratessa kalliimpia. Se, miten hinta heijastuu valmiissa korussa, on helposti nähtävissä, koska kerromme sinulle hinnan eri laatuisina luonnontimantteina ja Suokko Man Made -timantteina.

Miksi Suokko aloittaa tehtaassa valmistettujen timanttien myynnin? Olemme koko yrityksen historian ajan olleet innovatiivisia ja uusia trendejä luova yhtiö. Pysyvää on ollut muutos ja kehitys. Vuonna 2000 aloitimme Suomessa ensimmäisenä superideaalitimanttien myynnin omassa mallistossamme. Samassa yhteydessä nimesimme ensimmäiset mallimme kultasepän tyttärien mukaan Saraksi ja Idaksi. Jatkoimme malliston nimeämistä naisten nimillä ja saimme paljon seuraajia. Nyt monet valmistajat nimeävät mallistonsa naisten nimillä. Toisaalta muut valmistajat eivät käytä mallistossaan superideaalihiontaisia Hearts & Arrows timantteja, joten siinä saamme jatkaa ainoana tarjoajana.

Jalokivien kuningas

Timantti on jalokivien kuningas. Kovin, tunnetuin ja tutkituin korujemme jalokivi. Timanttien luokittelu harvinaisuusasteisiin ja hionnan laadun arviointi on asiantuntijan työtä, joka vaatii laboratorio-olosuhteet. Miksi muuten minulla olisi 10 000 euroa maksava mikroskooppi, ellei varmuus jalokivien todellisesta luonteesta olisi tärkeää? Mikroskooppi on vain yksi timanttilaboratoriomme välineistä, mutta sekään ei auta erottamaan kaikkia synteettisiä timantteja luonnontimanteista. Maallikolle Suokko Man Made -timanttien erottaminen luonnontimanteista on käytännössä mahdotonta.

Suokko Man Made -timanttien aitous?

Laboratoriotimanttien kauppias voi hyvin sanoa timanttiensa olevan aitoja timantteja, sillä nehän ovat timantteja. Mutta miksi jalokiviala vaatii aina erottamaan synteettiset timantit luonnontimantista terminologisesti selvin ilmaisuin? Syitä on useita. Synteettiset timantit näyttävät aivan samalta kuin luonnontimantitkin, koska ovat samaa ainetta ja perinteisillä välineillä mitattavat fyysiset ominaisuudet ovat täysin samat. Niiden valontaitto, kovuus, paino, hionta ja läpinäkyvyys ovat samat kuin luonnontimanteilla.

Harvinaisuus on luonnontimantin suurimpia arvoja. On ehdottoman tärkeää, että luonnontimantit voidaan erottaa laboratoriotimanteista, koska rahallinen arvoero näiden välillä voi olla kymmeniä kertoja. Iso vaaleanpunainen tai sininen luonnontimantti on arvokas omaisuuserä, vastaava laboratoriotimantti vain murto-osa siitä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että laboratorio-olosuhteissa luonnontimantit voidaan aina erottaa synteettisistä timanteista.

Iiro Suokko, kultaseppä, GIA Graduate Gemologist

Kirjoita kommentti

Huomioithan että kommentit moderoidaan ennen niiden julkaisemista.