MA-PE 10.30 - 18.00 | LA 10.30 - 15.00

0

Ostoskorisi on tyhjä

19.Lokakuu.2018 3 min lukuaika 24 kommenttia

Feikki vai ei?

Feikki, jäljitelmä ja ei-aito, siinä muutama sana, millä kuvaillaan jalokiviä joilla ei ole mitään tekemistä timantin kanssa. Entä synteettinen timantti? Onko se aito timantti?

Kun asiakas kysyy minulta, onko korussa olevat jalokivet aitoja timantteja, on yleensä kyse ulkomailta ostetusta sormuksesta jossa on värittömiä jalokiviä. Joskus ne ovat timantteja ja joskus taas eivät ole. Villakoiran ydin ei kuitenkaan ole, ovatko kivet timantteja. 

Korualan ammattilaisena minulle on merkittävämpää, minkä laatuisista timanteista on kyse. Ei siksi, että harvinaiset timantit olisivat jotenkin silmilleni ja käsilleni enemmän mieluisia.  Pohdin usein asiakkaan kanssa, kuinka ostotilanne on sujunut. Ostiko asiakas korut kovaan ylihintaan vai saiko hän tehtyä hienot kaupat? Tämähän se asiakkaan kysymys lopulta on, ”tulinko huijatuksi?”


Jalokivien kuningas

Timantti on jalokivien kuningas. Kovin, tunnetuin ja tutkituin korujemme jalokivi. Timanttien luokittelu harvinaisuusasteisiin ja hionnan laadun arviointi on asiantuntijan työtä, joka vaatii laboratorio-olosuhteet. Miksi muuten minulla olisi 10 000 euroa maksava mikroskooppi, ellei varmuus jalokivien todellisesta luonteesta olisi tärkeää? Mikroskooppi on vain yksi timanttilaboratoriomme välineistä, mutta sekään ei auta erottamaan kaikkia synteettisiä timantteja aidoista timanteista. Edellinen lause oli testi. Siinä väitetään synteettisen timantin olevan jotakin muuta kuin aito timantti. Eikö timantti ole timantti? Kuin sanoisi Gertrude Stein tyyliin, Rose is a rose is a rose is a rose? Tämä on yksi suuri kysymys, jonka vastaus on vielä uskomattomalla tavalla alallemme epäselvä. Sitä ei ole määritelty ja mietitty loppuun asti. 
Aiheena synteettinen timantti on kohtalon kysymys koko koruteollisuudelle. Kuninkaan kaatuminen rampauttaa koko hovin ja anarkia leviää niin massiiviseksi että kukaan ei enää halua arvokoruja. Onneksi emme ole vielä näin pitkällä, mutta kuluttajan on syytä olla selvillä synteettisten timanttien todellisesta asemasta. 


Aito synteettinen?

Synteettisten timanttien markkinoija voi hyvin väittää timanttiensa olevan aitoja timantteja, nehän ovat timantteja. Mutta miksi jalokiviala vaatii aina erottamaan synteettiset timantit luonnontimantista terminologisesti selvin ilmaisuin? Syitä on useita.Synteettiset timantit voivat näyttää aivan samalta kuin aidotkin, koska ovat samaa ainetta ja perinteisillä välineillä mitattavat fyysiset ominaisuudet ovat täysin samat. Niiden valontaitto, kovuus, paino, hionta ja läpinäkyvyys on sama kuin luonnontimanteilla. Onko siis mitään väliä sillä, ovatko timanttini synteettisiä vai aitoja (kaivettuja luonnontimantteja)? On sillä väliä. Peruste löytyy kysymyksestä joka on asiakkaan huulilla kun hän tulee luokseni kysymään ulkomaanostoksensa onnistumisesta: ”Tulinko huijatuksi?”

Timantit ovat myös symboli. Kun vihkisormuksen timantti kimaltaa sormuksessa, sen kauneudesta nauttii samalla kun arvostaa tunteiden aitoutta. Jos vihkisormuksen timantti olisi synteettinen, heijastaisiko se samalla tunteiden keinotekoisuutta? Tästä on kyse, kun puhumme timanteista ja synteettisistä timanteista. Fyysisellä tasolla synteettinen timantti on samalla tasolla aidon kanssa, mutta symbolin tasolla ei, koska vastaus tulinko huijatuksi-kysymykseen on liian nolo synteettisen ostajalle.

DeBeers, yksi kolmesta suuresta timattikaivosjättiläisestä, valmistaa ja myy verkossa suoraan kuluttajille synteettisiä timantteja. DeBeers omistaa https://lightboxjewelry.com/ verkkokaupan, josta amerikkalaiset voivat ostaa 300 dollarilla 0,25 ct vaaleanpunaisen synteettisen timantin istutettuna hopeiseen kaulakoruun. Vastaavan kokoisen ja värisen aidon vaaleanpunaisen timantin hinta voi kohota jopa 30 000 dollariin. Satakertaisen hintaeron selittää ainoastaan symboliarvo. Jos katsomme taidetta ja yritämme miettiä Leonardo da Vincin Mona Lisan arvoa, emme me voi verrata sitä taideopiskelijan tekemään kopioon. Vaikka kopio olisi kuinka taidokkaasti puulle öljyväreillä maalattu, se on silti kopio. Samalla tavalla synteettinen timantti on kopio. Sillä on oma arvonsa, mutta se ei ole aidon veroinen.


Hiilijalanjälki mietityttää myös synteettisissä timanteissa

Synteettisen timantin valmistus vaatii valtavasti energiaa ja suhteellisen pitkän kasvatusajan. Se on hiottava kuin aito, kalliisti ja huolellisesti. Sen hiilijalanjälki ei ole puhdas, energia  ja valmistukseen tarvittavat koneet maksavat.
Synteettisten timanttien kauppiaat, kuten DeBeers, tuovat yleensä selkeästi esille timantin alkuperän, sillä he eivät halua tulla syytetyksi epärehellisestä kaupankäynnistä. Silti markkinoilla on runsaasti synteettisiä timantteja joita myydään aitoina. Kuka osaa erottaa nämä feikit ja miten voit välttää joutumasta huijauksen uhriksi?


Aito pysyy aitona

Aidon kultasormuksen useilla hyvälaatuisilla aidoilla timanteilla saa ostettua  suhteellisen edullisesti.  Esimerkiksi Suokko timanttikorujen timanttisormukset alkavat alle 400 euron hinnalla. Kun olet ostamassa timanttia, varmistu aitoudesta aina ostamalla se vain luotetulta kauppiaalta. 

Iiro Suokko, kultaseppä, GIA Graduated Gemologist 

 

 


24 Vastausta

Laura
Laura

21.Lokakuu.2018

Jos syteettiset ovat näyttävät, niin mikä ettei. Itselleni ei ole tärkeää se, onko ne aidot. Tärkeää on, miltä ne näyttävät ja miten ne on tuotettu. Ekologisuus painaa minun puntarissani.

Annakaisa
Annakaisa

21.Lokakuu.2018

Kyllä synteettisetkin kelpaavat. Niiden tuotanto on ekologisempaa kuin aitojen, enkä juuri mammonasta välitä

Marika.T
Marika.T

20.Lokakuu.2018

Sanotaa, että timantit ovat naisen paras ystävä. Minä ainakin haluan, että timantit koruissani ovat aitoja. Kuinkahan paljon ihmisiä on tullut huijatuksi maailmalla

Tiina
Tiina

20.Lokakuu.2018

Timanttikaivostoiminnan ympäristövaikutukset voivat liikkua järjettömissä kokoluokissa, se selviää kurkkaamalla esim. miltä näyttää Mirnyin kaupungissa. Vaikka synteettisen timantin valmistus vaatiikin energiaa, voi se kuitenkin olla ekologisempi ja eettisempi valinta kuin “aito” luonnosta louhittu timantti. Itse valitsisin synteettisen timantin.

Paavo Salonen
Paavo Salonen

20.Lokakuu.2018

Synteettiset ovat ihan samannäköiset kuin aidotkin! Pitäisi olla tosi asiantuntija voidakseen erottaa ne toisistaan!

Anita Laakso
Anita Laakso

19.Lokakuu.2018

Tässäpä dilemma. Varmasti aitoja timantti sormuksia omistan kaksi, toinen on lasteni isältä saatu kihlasormus ja toinen on Tillanderin puoliallianssi, olikohan termi oikein, timanttisormus, jonka alleni osti poikamme syntymän johdosta. Näillä molemmilla on todella suuri tunnearvo, myös aitouden vuoksi, mutta himoitsen vaaleanpunaista timanttia ihan vain omaksi ilokseni. Siispä synteettinen, hintansa puolesta, kelpaisi ihan vain ilahduttamaan itseäni.

Sanna Hytti
Sanna Hytti

19.Lokakuu.2018

Onhan aito aina aito, mutta voisin synteettistäkin käyttää. Kukaan ei sitä näe paljaalla silmällä kumpi käytössä oikeasti on. Kihlasormukseni on aito.
Vihkisormukseni tulee todennäköisesti olemaan synteettinen taloudellisista syistä, sillä opiskelijana ei ole varaa ostaa tällä hetkellä aitoa.
Tarkoituksena on teettää sitten 5v. häälahjaksi aito omanlainen sormus.

Anneli
Anneli

19.Lokakuu.2018

Itse olen sitä mieltä, että aito sen timantin olla pitää. Itse ainakin tykkäisin, jos joku kosisi ja aidolla timanttisormuksella! (Jään odottamaan kosintaa) Se vielä, että synteettisestä timantista jää niin iso hiilijalanjälki ja ymmärtääkseni yritämme juurikin pienentää tätä hiilijalanjälkeä ja välittää enemmän luonnosta ja ympäristöhaitoista. Tämä on hyvä kirjoitus, että ihmiset ymmärtäisivät “avaamaan silmät”, että mihinkä tällainen voi johtaa. Työpaikat vähenee Suomesta ja aito kultaliike on aito. Saat luotettavaa ja asianmukaista palvelua ilman huijauksia. Me tarvitsemme kultaliikkeitä, joten siis kannatetaan heitä!

Ulla Vilander
Ulla Vilander

19.Lokakuu.2018

Minusta ovat kuin oikeita ja antaja osoittaa sillä rakkauden kuumaa hehkua puolisoaan kohtaan.

Marja
Marja

19.Lokakuu.2018

Jos ajatellaan vihkisormusta, niin moni joka ostaa sen rakkaudesta toiseen ihmiseen, haluaa varmaan sen aidon timantin rakkauden symboliksi sormukseen. Toisaalta, kukaan ulkopuolinen ei näe, onko timantti aito/oikea vai synteettinen. Se on se tunne itsellä sisällä, onko kiven oltava aito, jotta sitä arvostaa ns.oikealla tavalla ja kokee, että siitä maksettu raha on sen arvoinen. Jos itselle riittää, että koru ja kivi on kaunis, niin sillä ei ole väliä onko kivi synteettinen vai aito. Lahjana antaisin aidon, en synteettistä, koska yleensä sellaiselle ihmiselle tulee annettua arvokas koru, jolle merkitsee paljon se, että koru on kokonaisuudessaan arvokas ja aito.
Itse haluaisin lahjaksi aidon, mutta voisin itse ostaa korun missä on synteettinen kivi.

Ava
Ava

19.Lokakuu.2018

Aitoon timanttiin liittyy mielestäni suurempi tunnearvo, joten miellän sen siksi tärkeämmäksi ja paremmaksi. Paino sanalla aito. Kenties se on myös opittu ajattelutapa vuosien saatossa. Voisin kuitenkin käyttää myös synteettisia timantteja, mutta minulle ne ovat arkisempia, vaikkakin yhtä lailla kauniita.

Jussi
Jussi

19.Lokakuu.2018

Aito on aina aito. Ja jos sellaiseen on varaa niin ilman muuta. Synteettinen sopii kuitenkin hyvin kauniiksi käyttökoruksi, kunhan on myös reilusti myyty synteettisenä.

Heli Aalto
Heli Aalto

19.Lokakuu.2018

Suomesta olen aina ostanut timantti korut, koska olen luottanut, että ne ovat aitoja luonnon tuotteita, eivät synteettisiä. Aito se pitää olla eikä synteettinen, jos timantiksi väitetään.

Minja K
Minja K

19.Lokakuu.2018

Hyvähän tieto totta kai tietää ovatko synteettisiä vai ei. Minulle ei sinänsä omissa koruissa olisi väliä.. Varsinkin jos kyseessä olisi arkikäyttöön koru, en ehkä haluaisikaan siihen todella kallista timanttia.. Jäisi käyttämättä siinä pelossa että koru hukkuu tmv. Tietysti synteettisien valmistuksen hiilijalanjälkeä olisi mahtavaa saada alemmas!

Leena
Leena

19.Lokakuu.2018

En ole tiennyt että on myös synteettisiä timantteja, olen luullut että timantti on aina aito🤔

Marja
Marja

19.Lokakuu.2018

Vasempaan nimettömään timanttien pitäisi ehdottomasti olla aitoja. Itse kun käytän paljon koruja päivittäin, voisin kyllä vallan mainiosti tyytyä muissa myös synteettisiin, mutta toki se pitäisi tietää ostaessa.

Niina Nurmi
Niina Nurmi

19.Lokakuu.2018

Kun elää omalla palkallaan, synteettinen timantti on timantti. Tärkeitä on silloin visuaalisuus, ei tarvi ihailijoille kertoa, että kivi on tehtaassa puristettu. Jos rahaa olisi mielinmäärin, luonnonpuristama kivi oli valintani.

Kirsi Siren
Kirsi Siren

19.Lokakuu.2018

Itse korujen suurena käyttäjänä haluan timannttieni olevan paitsi AITOJA, myös KOTIMAISTA LAATUA! Näin saan olla varma, että timantit koruissani pysyvät!

Veera
Veera

19.Lokakuu.2018

Kyllä saa olla synteettinen, se on eettisempi eikä kukaan tiedä paitsi kantaja itse.

Kirsi-Marja Virtanen
Kirsi-Marja Virtanen

19.Lokakuu.2018

Timantit ovat naisen parhaita ystäviä ja kestäviä taisi aikoinaan joku sanoa. Itse en niin paljoa tiedä timanttien koruksi valmistamisesta että pystyisin päättelemään kumman aidon vai synteettisen timantin, hiilijalanjälki on ekologisesti paras ja lyhin vaihtoehto.Ympäristöä ja luontoa arvostavana kyllä on tullut tätä pohdiskeltua. Olisikin kiva mikäli joku koruvalmistaja perehtyisi aiheeseen ja suunnittelisi hiilijalanjälki korusarjan. Uskoisin että esimerkiksi apila tai metsätähti ym. kauniit kukat korussa saisi luontoihmiset innostumaan. Voisihan koruissa myös olla esimerkiksi vesiputousta kuvaava koru. Nyt lähti vähän lapasesta tämä 🙂 Feikkikin voi olla kaunis kunhan se vaan myydessä tulee ilmi eikä rahasteta aitoudella. Tilanteesta kiinni milloin korua ostaa. Esimerkiksi vihki/kihla ym sormukseksi pitää olla aito.

Lilja
Lilja

19.Lokakuu.2018

Itse olen aitouden kannalla. Synteettisestä tulee mieleen tekemällä tehty kopio, vaikka kuinka aidolle näyttäisikin. Arvostan siis alkuperäistä aitoa.

Anna
Anna

19.Lokakuu.2018

Täytyy myöntää, että ensimmäisen kerran kuulen tästä synteettisen timantin käsitteestä. Jotenkin sitä aina ajattelee, että kun puhutaan timantista, se on aina aito. Hurjaa, kun nykyään myös arvokoruissa mennään massatuotantoon ja tuotteet tehdään mahdollisimman halvoista raaka-aineista, jotta kate saataisiin kohdilleen. Joissakin asioissa ymmärrettävää, mutta ei tässä tapauksessa. Aito timantti on paitsi symbolisesti arvokas myös ihan materiaalina, sillä onhan se ehtyvä luonnonmateriaali.

Anne Paananen
Anne Paananen

19.Lokakuu.2018

Kaikki käy kun kauniita

Salla
Salla

19.Lokakuu.2018

Minusta täytyy sanoa rehellisesti että ovatko timantit aitoja vai ei. Kyllä itse haluaisin maksaa vain aidoista,en jäljitelmistä,vaikka kivet olisivatkin laadukkaita. 🙂

Kerro kommenttisi


Lisää aiheesta Timanttiblogi

https://www.vicenzaoro.com/en/
Radiotaxi, oh no!

18.Kesäkuu.2018 2 min lukuaika 12 kommenttia

Veronan messut vaativat matkailijalta venymistä.
Jatka lukemista →
Basel Show seminaaripuhujia
Basel Show

09.Kesäkuu.2018 2 min lukuaika 2 kommenttia

Keväinen Basel Show on kellomaailman kohtaamispaikka.
Jatka lukemista →
Antwerp Rautatieasema
Antwerpenin timanttipörssit

23.Toukokuu.2018 2 min lukuaika 2 kommenttia

Antwerpenin timanttipörssit ovat maailmankuuluja timanttien kauppapaikkoja. Aloittelevana asiakkaana kaikki on outoa.
Jatka lukemista →
Normaalihinnasto

KULTA

24K* 25,23 €/g 18K 18,72 €/g
23K 23,23 €/g 14K 13,68 €/g
22K 21,97 €/g 10K 7,06 €/g
21K 20,74 €/g 9K 5,75 €/g
20K 19,49 €/g 8K 4,49 €/g