Timanttia pidetään pinseteissä

Millainen timantti sormukseen?

Millainen timantti sormukseen kannattaa valita, jotta saat laadukkaan ja kestävän, mutta kohtuuhintaisen sormuksen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta. Tässä kirjoituksessa kerrotaan timanttien ominaisuuksista. Tutustu eri mahdollisuuksiin ja teet paremman valinnan. Laatu timanttisormuksessa koostuu muotoilun laadusta, kultasepäntyön laadusta, jalometallista ja timanttien laadusta. Timanttien laatu arvioidaan hionnan onnistumisen kautta, mutta usein myös timantin harvinaisuustekijöistä puhutaan laatutekijöinä. Väri ja puhtaus ovat gemmologin laboratoriossa arvioitavia harvinaisuusasteita. Kolmas harvinaisuustekijä on karaattipaino, mutta se ei mitattavana suureena vaadi arviointia.

Uutena asiana timanttimarkkinoille on tullut myös timantin alkuperän jako kahteen pääkategoriaan: laboratoriotimantteihin ja luonnontimantteihin. Suokko Timanttikoruihin voit valita joko Suokko Man Made (SMM) -laboratoriotimantteja tai luonnontimantteja.

Koko määrittää timanttia eniten

Pienimmät timantit ovat halkaisijaltaan 0,8 mm kokoisia, painomitassa 0,003 karaattia (ct). Suurimmat ovat yli 100 karaatin kokoisia, ja ne ovat jo epäkäytännöllisen suuria. Kuningatar Elisabetin kruunussa lepäävä 105 karaatin Kohinoor-timantti on yksi suurimmista 36 mm pituudellaan, mutta harva meistä kruunua käyttää.

Timanttikaupassa solitaaritimantit ja melee kokoiset timantit erotellaan painon perusteella omiksi ryhmikseen. Solitaaritimantin painoraja vaihtelee kauppiaan kauppatavasta, mutta aika yleisesti 0,30 ct painoa on käytetty vedenjakajana. Yli 0,30 ct timantit myydään irtotimantteina yksilöllisellä timanttiraportilla. Sitä pienemmät eli melee kokoiset timantit, myydään ilman kansainvälisen timanttilaboratorion todistusta ja ne tyypillisesti saavat kauppiaan oman todistuksen.

Suokko.fi-sivustolla voit TIMANTTIHAKUA käyttäen valita solitaarikokoisista timanteista itsellesi sopivimman. Melee kokoiset, alle 0,30 ct kokoiset, timantit on ryhmitelty kokoomaryhmiin ja sormuksen tuotekortilla olevan alasvetovalikon kautta voit kokeilla miten hinta seuraa alkuperää sekä harvinaisuutta. Laadun, eli hionnan, olemme melee kokoisissa timanteissa lukinneet parhaimpaan saatavilla olevaan.

Mistä teidän timantit tulevat?

Luonnontimanttien kohdalla halutaan varmistaa, ettei myytävä timantti ole konfliktialueilta tai rahoita sortohallintoa. Luonnontimanttien kohdalla tämän kysymyksen esittäminen on helppoa, mutta vastaaminen vaikeaa. Timanttikaupassa timanttikiteet sekoittuvat kaksi kertaa ja se vaikeuttaa luonnontimanttien kaivoksien todentamista. Ensimmäinen sekoittuminen tapahtuu raakakivien lajittelun yhteydessä ennen hiomoille myyntiä. Raakakivet lajitellaan noin miljoonan dollarin myyntibokseihin, joissa on sekoitus eri kaivosten timanttikiteitä. Toisen kerran timantit sekoittuvat kun timanttihiomot ryhmittelevät timantit uudestaan hionnan jälkeen koko-, harvinaisuus- ja laatuluokka-asteisiin. Solitaaritimantit lähetetään kansainvälisiin gemmologisiin laboratorioihin, joissa ne luokitellaan yksittäisinä jalokivinä. Timanttikidettä ja sen hiontaa sekä myyntipolkua voi joissakin tapauksissa jäljittää kaivoksesta kuluttajalle, mutta pääsääntöisesti timanttikiteen alkuperäistä kaivosta tai maata ei voida seurata. Timanttikaupan kuluttajansuojan kannalta on erinomaista, että Kimberley Process suojaa kuluttajia ostamasta konfliktialueiden timantteja. Käytännössä lähes kaikki timanttikauppaa harjoittavat maat ovat sitoutuneet Kimberley Process -sopimuksen kautta vain eettisesti kestävällä pohjalla tuotettuihin timantteihin. Tutustu Kimberley Process -sivustolla timanttikaupan säätelyyn.

Käytännössä yhdessä ja samassa korussa voi olla timantteja eri mantereilta. Erityisesti melee kokoisissa timanteissa voi pitää yleissääntönä, ettei luonnontimanttien maantieteellistä alkuperää tiedetä timanttikaupan kaksinkertaisen sekoittumisen vuoksi.

Kultasepänliikkeen myyjän on vaikea vastata aukottomasti kysymykseen korussa olevan timantin tai timanttien alkuperästä, koska samalla pitäisi kerrata koko kansainvälisen timanttikaupan myynnin ja valmistuksen rakenne. Usein myös asiakas menettää kiinnostuksen vastaukseen, jos siitä tulee liian kattava, ja vastaus perustuu ihan muihin seikkoihin kuin mihin asiakas oikeasti halusi alun perin vastauksen.

Timantin alkuperä laboratoriosta

Englanninkielisessä maailmassa, eli käytännössä koko maailmassa missä timantteja kaupataan, yleisin termi laboratoriovalmisteiselle timantille on Laboratory Grown Diamond (LGD). Myös Man-Made Diamond on laajasti käytössä. Suomalaisille tärkeä eurooppalainen kultasepänalan kattojärjestö CIBJO suosittelee näitä samoja termejä käytettäväksi. Suokko Timanttikoruissa käytämme näistä laboratoriotimanteista, eli amerikkalaisittain ilmaistuna laboratoriossa kasvatetuista, tuotenimeä Suokko Man Made ja lyhennämme sen SMM. Niiden syntyhistoria on tieteen ja teknologian huippusaavutus. Kun alkuperä on synteettinen, alkuperään liittyvät vaikeimmat eettiset kysymykset, niiden viitekehys sekä asiayhteydet ovat hyvin erilaiset.

Kohtuuhintaisen timantin DNA

Kansainvälinen markkina määrää timanttien hintaa, mutta ei haluttavuutta. Halutuimmat timantit eivät usein olekaan harvinaisimpia. On selvää, että harvinaisempi timantti on arvokkaampi, mutta nopeimmin kaupaksi käy vähemmän harvinainen, mutta silti kaunis timantti. Juuri tässä kauneuden, harvinaisuuden ja alkuperän kiehtovassa maailmassa tasapainoilemme päivittäin asiakkaidemme kanssa. Yhtä oikeaa vastausta ei ole, koska asiakkaamme arvostavat eri asioita.

Valmiiden korujen markkinoilla timantin ja korujen hinta ei ole yhtä suoraviivaista kuin kansainvälisessä irtotimanttien kaupassa. Korussa timantti on osa kokonaisuutta, joka muodostuu muotoilusta, saatavuudesta, brandistä, palvelusta ja monista muista tekijöistä.

Valitettavan usein timanttikoruja myydään alennuksien siivittämänä. Asiakasta pyritään houkuttelemaan näennäisesti hyvään kauppaan antamalla vertailuhinnaksi kuvitteellinen ohjehinta, jota markkinoilla ei tosiasiallisesti makseta. Hintamielikuva hämärtyy ja vähemmänkin houkuttelevat timantit saattavat tehdä kauppansa.

Suokko Timanttikorujen tuhannet eri hintavaihtoehdot auttavat sinua ennennäkemättömällä tavalla vertailemaan hintoja. Kun samalla sormuksella on valittavana kymmeniä eri vaihtoehtoja materiaalin ja timanttivalintojen suhteen, vertailtavaan sormukseen löytyy lähes aina vastaavuus. Nyt sinulla onkin erinomainen mahdollisuus itse vertailla hintaa ja laatua.

Kotimainen timantti?

Suomessa ei ole hiottu timantteja, eikä tulla hiomaan. Teknologia ja tuotantohinta eivät voi meillä kehittyä riittävälle tasolle. Timanttien hionta vaatii yhtä aikaa korkeaa teknologista osaamista sekä riittävän kilpailukykyistä tuotantoa. Korutuottajat, kultasepät ja verstaat ostavat timantit sellaisenaan hiottujen kivien markkinoilta.

Timantti on komponentti korussa, yhdelläkään kotimaisella koruvalmistajalla ei ole omaa timanttihiomoa. Korun muotoilussa on kyse tietokoneavusteisesta mallinnuksesta tai käden taidosta viilata muoto esiin. Käytännössä lähes kaikki brandit tekevät korunsa valettuja puolivalmisteita jalostaen. Kultaa on valettu jo vuosituhansia, ihan uudesta asiasta ei siis ole kyse.

Suokko Timanttikorujen muotoilu noudattaa pohjoismaista kauneus- ja kestävyysajattelua. Valmistus, muotoilu ja kauppatapamme ammentaa yrityksemme arvoista. Nojaamme ammattitaitoomme ja pitkiin asiakassuhteisiin arvostaen kaikkia alamme tekijöitä, ihan samalla tavalla kuin sinua asiakkaanamme.

Kauneus tulee hionnasta – harvinaisuus vaikuttaa hintaan

Timantin hionta määrää sekä muodon että laadun. Timanttien ylivoimaisesti tärkein muoto on pyöreä briljantti. Muita hiontoja kutsutaan yleisnimellä Fancy, ja kaikilla Fancy-hionnoilla on oma muotoon sidottu nimensä. Sydän on sydämen muotoinen, smaragdihionta on kärjistään leikattu suorakulmio. Ovaali on soikea ja princess on neliönmuotoinen. Hauskin on ehkä cushion, tyynyhiontainen. Muodon lisäksi hionnan laatu on yksilöllistä kullekin timantille.

Ray tracing a diamond

Timantin laatua arvioidaan kiillotuksen onnistumisella ja viisteiden kohtaamisella. Näitä kahta tärkeämmäksi nostan mittasuhteet, koska se määrää timantin loiston. Hionnan laatu määrittelee, kuinka timantti käsittelee valoa. Tuleeko siitä säteilevä ja kirkas, vai sammuneen vesipisaran kuvajainen? Pyöreän timantin parhaat mittasuhteet ovat yleisesti tiedossa, mutta aina ei ole tarkoituksenmukaista hioa timanttia mahdollisimman kauniiksi. Kuvaan astuu timantista saatava hinta. Jokaisen karaatin desimaalin kohdalla tapahtuu hinnan hyppäys ja lähes kaikki timantit pyritään hiomaan painorajan yli. Parhaimmillaan tai pahimmillaan tämä näkyy yhden karaatin kokoisissa timanteissa. Tarjontaa on yli karaatin kivissä, mutta vähän alle karaatin kiviä ei ole ollenkaan. Hiojalla on monta tapaa kasvattaa timantin painoa, vaikka raakakiven mitat eivät antaisikaan myöden. Karaatin kokoisen pyöreän briljantin halkaisija voi olla alle 6 mm tai yli 6,4 mm. Siksi koko ei ole sama asia kuin paino.

Koska laadun määrittely on jossain määrin vaikeampaa kuin painon, timantin myyjän pitää tietää hionnan nyanssit ja olla asiakkaansa puolella. Onnettominta on ostaa edullisen oloinen, mutta huonosti hiottu timantti. Timantti ei loista, mutta on silti arvokas ostos. Erityisesti vaikeasti tavoitettavalta myyjältä ei kannata hankkia arvokasta korua. Reklamaatiotilanteissa väliin voi tulla tulliraja, kielimuuri tai täydellinen huomiotta jättäminen.

Tuotekortti Suokko.fi

SMM | G VS? Vai sittenkin G VS?

Lyhenteet hämmentävät, eikä ihme. Niiden merkitys voi olla ostajalle täysin tuntematon, eikä sormuksen ostaja halua suorittaa korkeakoulututkintoa ostoksen yhteydessä. Keskityn tässä osiossa Suokko Timanttikorujen yhteydessä käytettäviin timanttiluokituksiin. Akateemisiin timanttiopintoihin suosittelen lämpimästi Gemological Institute of American (GIAn) timanttitutkijan opintoja.

Suokko Timanttikoruissa käytämme melee kokoisissa (alle 0,30 ct) timanteissa viittä eri timanttiominaisuuden yhdistelmää. Toinen näistä on laboratoriotimantti (SMM eli Suokko Man Made) ja kolme luonnontimantti.

SMM
SMM viittaa tavaramerkkiimme Suokko Man Made ja kertoo timantin olevan laboratoriotimantti eli amerikkalaisittain ilmaistuna Lab Grown Diamond. SMM-timanttien alkuperä ei ole vanhojen tulivuorien kohdalle tehdyistä kaivoksista tai muinaisten jokien reiteiltä.

SMM | G VS
G kertoo SMM-timantin värin harvinaisuudesta. G väri on ylhäältäpäin katsoen väritön. Sivulta katsoen voi ihanneolosuhteissa erottaa tummuutta, keltaista sävyä tai harmautta. Tähänkin kuitenkin vaikuttaa timantin koko ja hionta.

VS on puhtauden määritelmä. Puhtaus kertoo timantin sulkeumien eli tunnusmerkkien määrästä, sijainnista ja näkyvyydestä. VS asteen puhtaus on suhteellisen suppea, se on yhtä astetta vähemmän harvinainen kuin VVS ja käytännössä useimmat VS asteen Suokko Timanttikorujen briljantit ovat niin puhtaita, että niitä ei erota paljain silmin VVS asteesta. Jos timantin koko kasvaa yli melee timantiksi kutsutun kokoluokan rajan (yli 0,30 ct), voi yksittäisiä sulkeumia joissakin tapauksissa havaita myös ilman suurennuslasia. Tällöin se vaatii jo vastavalon heijastuman sopivassa kulmassa ja mahdollisesti esimerkiksi mustan pistemäisen sulkeuman lähellä timantin pintaa.

G VS
Luokitussääntö G VS luonnontimanteille on sama kuin SMM | G VS -timanteille. G VS väri- ja puhtausyhdistelmä on hyvin turvallinen odstos ajatellen kaikkia keskuskivien yhdistelmiä, joita sormuksillemme voi ajatella.

HIONTA
Yhteistä kaikille Suokko Timanttikorujen timanteille on poikkeuksellisen hyvä hionnan laatu. Hionnan laatu onkin ainoa laatutekijä timanteissa. Väri, puhtaus ja karaattipaino ovat harvinaisuustekijöitä. Suokko Timanttikorujen timanttien ainutlaatuisen hyvä hionta koostuu monesta eri tekijästä. Laadun tavoitteena on kaunis ja sädehtivä timantti.

Timantin hionta on varsin nuori asia timanttien historiassa. Timantteja on osattu hioa vain noin 600 vuotta, mutta koruina timantteja on käytetty jo vuosituhansia. Timantin nimi tulee muinaiskreikan sanasta adámas, voittamaton. Miten hioa maailman kovinta ainetta? Kun timanttia 1300-luvulla keksittiin hioa toisella timantilla tai oikeastaan timanttijauheen ja oliiviöljyn sekoituksella, saatiin timanttiin hiottua viisteitä. Timantin kovuus on kiteen kasvusuunnasta riippuvaista ja timanttipölyssä on aina mukana kovia suuntia, jolla hioa pehmeämpää suuntaa.

Timanttien hionnan alkaessa huomattiin yksi ikävä piirre. Mitä kauniimpaa timanttia tavoiteltiin, sitä vähemmän jäi painoa jäljelle alkuperäisestä kiteestä. Timantin optiset ominaisuudet ovat vakioita, joita ei voi kiertää. Kokeilemalla saatiin jo sata vuotta sitten selville kauniin pyöreän briljantin parhaat mittasuhteet. Hionnan tekninen osaaminen kehittyi korkean ja tasalaatuisen tuotannon tasolle vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

Hiomattoman timantin omistajalla on usein ensimmäisenä tavoitteena timantista saatava tuotto, ei niinkään timantin kauneus. Timantin painon ollessa tärkeä mitattava ominaisuus, vaikeammin mitattava kauneus on saanut väistää. Onnettomalla tavalla kauniit timantit menettävät hionnassa enemmän painoa kuin kaupallisesti hiotut.

Vuosituhannen vaihteessa Kultasepänliike Suokko aloitti yhtenä ensimmäisistä eurooppalaisista korutuottajista käyttämään Hearts & Arrows -hiontaisia pyöreitä timantteja. H & A on sittemmin muodostunut käsitteeksi, jota yleisesti pidetään parhaimpana mahdollisena hiontana pyöreälle briljantille. H & A -hionnassa mittasuhteet on optimoitu parhaalle optiselle valontaitolle, jolloin tuli, välke ja loisto ovat hyvässä tasapainossa. H & A -hiontaiset timantit ovat kalliimpia valmistaa, koska hionta kuluttaa raakakiveä ja hionnan tarkkuus vaatii erikoisvalmisteiset työkalut.

Huolimatta selvästi arvokkaammasta timanttihionnasta olemme jo kaksi vuosikymmentä käyttäneet vain parasta saatavilla olevaa hiontaa. H & A -hionnan tunnusmerkkinä ilmenevät kuviot ovat nähtävissä Suokko Timanttikorujen briljanteissa. Timantin kauneus ei ole meille kompromissi, vaan toteutunut tavoite. Halvemmalla hionnalla saa varmasti heikompaa laatua. Suokko Timanttikorujen timanttien hionnan laatu on maailman ehdotonta huippuluokkaa, johon voit luottaa.

Iiro Suokko, kultaseppä, GIA Graduate Gemologist

45 kommenttia

Mielenkiintoista asiaa!

Lottta

Olipas melkoinen tietoisku ja siitä on apua tulevaan! On tarkoitus hankkia teiltä tulevan 20-vuotishääpäivän johdosta päivitetty vihkisormus ja vielä on auki se, teetänkö omanlaisen sormuksen vai päädynkö teidän yhteen tiettyyn malliin. Rakastan näyttävää sormusta isolla timantilla, joten SMM-timantti on se ainoa oikea valinta tulevaan sormukseen.

Kirsi

Todella mielenkiintoinen

AnniN

Asiallinen kirjoitus ja paljon uutta tietoa todella kiinnostavasta aiheesta.

Minna

Tota noin niin, tämä palkinto olisi niin maan perusteellisen täyrellinen hääpäivälahja Eeva rouvalle kukkakimpun kera 🎁🌺. Kiitos hyödyllisestä kirjoituksesta.

Timo

Kirjoita kommentti

Huomioithan että kommentit moderoidaan ennen niiden julkaisemista.