MA-TO 10.30 - 18.00 | PE 10.30 - 17.00
LA AJANVARAUKSELLA

Kultasepänliike Suokko

Millainen timantti sormukseen?

Timanttia pidetään pinseteissä
Millainen timantti sormukseen kannattaa valita, jotta saat laadukkaan ja kestävän, mutta kohtuuhintaisen sormuksen?

Suokko Timanttikoruissa on laaja valinnan mahdollisuus timanttien laadun ja harvinaisuusasteiden osalta. Tässä kirjoituksessa kerrotaan timanttien ominaisuuksista. Tutustu eri mahdollisuuksiin ja teet paremman valinnan. Laatu timanttisormuksessa koostuu muotoilun laadusta, kultasepäntyön laadusta, jalometallista ja timanttien laadusta. Timanttien laatu arvioidaan hionnan onnistumisen kautta, mutta usein myös timantin harvinaisuustekijöistä puhutaan laatutekijöinä. Väri ja puhtaus ovat gemmologin laboratoriossa arvioitavia harvinaisuusasteita. Kolmas harvinaisuustekijä on karaattipaino, mutta se ei mitattavana suureena vaadi arviointia.

Uutena asiana timanttimarkkinoille on tullut myös timantin alkuperän jako kahteen pääkategoriaan: tehdasvalmisteiseen ja luonnontimanttiin. Suokko Timanttikoruihin voit valita joko tehdasvalmisteisia tai luonnontimantteja.


Koko määrittää timanttia eniten

Pienimmät timantit ovat halkaisijaltaan 0,8 mm kokoisia, painomitassa 0,003 karaattia (ct). Suurimmat ovat yli 100 karaatin kokoisia, ja ne ovat jo epäkäytännöllisen suuria. Kuningatar Elisabetin kruunussa lepäävä 105 karaatin Kohinoor-timantti on yksi suurimmista 36 mm pituudellaan, mutta harva meistä kruunua käyttää.

Timanttikaupassa solitaaritimantit ja melee kokoiset timantit erotellaan painon perusteella omiksi ryhmikseen. Solitaaritimantin painoraja vaihtelee kauppiaan kauppatavasta, mutta aika yleisesti 0,30 ct painoa on käytetty vedenjakajana. Yli 0,30 ct timantit myydään irtotimantteina yksilöllisellä timanttiraportilla ja sitä pienemmät, joko ilman kansainvälisen timanttilaboratorion todistusta, tai ne saavat kauppiaan oman todistuksen.

Suokko.fi-sivustolla voit TIMANTTIHAKUA käyttäen valita solitaarikokoisista timanteista itsellesi sopivimman. Melee kokoiset timantit on ryhmitelty kokoomaryhmiin ja sormuksen tuotekortilla olevan alasvetovalikon kautta voit kokeilla miten hinta seuraa alkuperää sekä harvinaisuutta. Laadun, eli hionnan, olemme melee kokoisissa timanteissa lukinneet parhaimpaan saatavilla olevaan.


Timantin alkuperä luonnosta

Timantin alkuperää kysytään usein. Luonnontimanttien kohdalla halutaan varmistaa, ettei myytävä timantti ole konfliktialueilta tai tue sortohallintoa. Luonnontimanttien kohdalla alkuperän kysyminen on helppoa, mutta vastaaminen vaikeaa. Timanttikaupan kaksinkertainen sekoittuminen vaikeuttaa alkuperän toteamista ja varsinkin todistamista. Jotta kaikki raakakivet saataisiin myytyä hiomoille, eri kaivosten tuotos lajitellaan ja jaotellaan raakakivinä noin miljoonan dollarin myyntibokseihin. Timanttihiomot ryhmittelevät hionnan jälkeisen saannon vielä uudestaan koko-, harvinaisuus- ja laatuluokkaeriin. Solitaaritimantit lähetetään kansainvälisiin laboratorioihin, joissa ne luokitellaan yksittäisinä jalokivinä. Yksittäistä timanttikidettä ja sen hiontaa sekä myyntipolkua voi joissakin tapauksissa jäljittää kaivoksesta kuluttajalle, mutta pääsääntö on, että kaivosta tai maata, josta alkuperäinen timanttikide on löytynyt, ei voida seurata.

Käytännössä yhdessä ja samassa korussa voi olla timantteja eri mantereilta. Erityisesti melee kokoisissa timanteissa voi pitää yleissääntönä, ettei luonnontimanttien maantieteellistä alkuperää tiedetä timanttikaupan kaksinkertaisen sekoittumisen vuoksi.

Kultasepänliikkeen myyjän on vaikea vastata aukottomasti kysymykseen korussa olevan timantin tai timanttien alkuperästä, koska samalla pitäisi kerrata koko kansainvälisen timanttikaupan myynnin ja valmistuksen rakenne. Usein myös asiakas menettää kiinnostuksen vastaukseen, jos siitä tulee liian kattava, ja vastaus perustuu ihan muihin seikkoihin kuin mihin asiakas oikeasti halusi alun perin vastauksen.

Oman sävynsä alkuperäkysymykseen luonnontimanteissa tuo epäilys rikollisesta toiminnasta. Lähes kaikki timanttimarkkinoilla toimivat maat, Suomi mukaan lukien, ovat sitoutuneet Kimberley Process -sopimukseen, joka estää konfliktitimanttien markkinoillepääsyn. Jotta Suomessa joku myisi konfliktitimantteja, hänen pitäisi tietoisesti rikkoa kansainvälisiä ja Suomen lakeja. Se on hyvin vaikeaa, eikä millään muotoa kenellekään tavoitteellista. Suomalaisen kauppiaan myymät timantit noudattavat Kimberley Process -sopimuksen vaatimuksia pilkulleen.


Timantin alkuperä laboratoriosta tai oikeammin tehtaasta

Englanninkielisessä maailmassa, eli käytännössä koko maailmassa missä timantteja kaupataan, yleisin termi tehdasvalmisteiselle timantille on Laboratory Grown Diamond (LGD). Myös Man-Made Diamond on laajasti käytössä. Suomalaisille tärkeä eurooppalainen kultasepänalan kattojärjestö CIBJO suosittelee näitä samoja termejä käytettäväksi. Suomalainen tapa kutsua tehdasvalmisteisia timantteja laboratoriotimanteiksi on myös laajalle levinnyt. Sillä tarkoitetaan samaa kuin tehdasvalmisteisella timantilla. Suokko Timanttikoruissa käytämme näistä tehdasvalmisteisista timanteista, eli amerikkalaisittain ilmaistuna laboratoriossa kasvatetuista, tuotenimeä Suokko Man Made ja lyhennämme sen SMM. Niiden syntyhistoria on tieteen ja teknologian huippusaavutus. Kun alkuperä on synteettinen, alkuperään liittyvien vaikeampien eettisten kysymysten viitekehys ja asiayhteydet ovat hyvin erilaiset.


Kohtuuhintaisen timantin DNA

Kansainvälinen markkina määrää timanttien hintaa, mutta ei haluttavuutta. Halutuimmat timantit eivät usein olekaan harvinaisimpia. On selvää, että harvinaisempi timantti on arvokkaampi, mutta nopeimmin kaupaksi käy vähemmän harvinainen, mutta silti kaunis timantti. Juuri tässä kauneuden, harvinaisuuden ja alkuperän kiehtovassa maailmassa tasapainoilemme päivittäin asiakkaidemme kanssa. Yhtä oikeaa vastausta ei ole, koska asiakkaamme arvostavat eri asioita.

Valmiiden korujen markkinoilla timantin ja korujen hinta ei ole yhtä suoraviivaista kuin kansainvälisessä irtotimanttien kaupassa. Korussa timantti on osa kokonaisuutta, joka muodostuu muotoilusta, saatavuudesta, brandistä, palvelusta ja monista muista tekijöistä.

Valitettavan usein timanttikoruja myydään alennuksien voimalla. Asiakasta pyritään houkuttelemaan hyvään kauppaan antamalla vertailuhinnaksi hinta, jota markkinoilla ei tosiasiallisesti makseta. Hintamielikuva hämärtyy ja vähemmänkin houkuttelevat timantit tekevät kauppansa. Ostajana sinun täytyy olla tarkkana, myydäänkö alennuksella enemmän houkuttelevuutta vai timanttikorua.

Suokko Timanttikorujen tuhannet eri hintavaihtoehdot auttavat sinua ennennäkemättömällä tavalla vertailemaan hintoja. Kun samalla sormuksella on valittavana kymmeniä eri vaihtoehtoja materiaalin ja timanttivalintojen suhteen, vertailtavaan sormukseen löytyy lähes aina vastaavuus. Nyt sinulla onkin erinomainen mahdollisuus itse vertailla hintaa ja laatua.


Kotimainen timantti?

Suomessa ei ole hiottu timantteja, eikä tulla hiomaan. Teknologia ja tuotantohinta eivät kehity meillä riittävälle tasolle. Timanttien hionta vaatii yhtä aikaa korkeaa teknologista osaamista sekä riittävän kilpailukykyistä tuotantoa. Korutuottajat, kultasepät ja verstaat ostavat timantit sellaisenaan hiottujen kivien markkinoilta.

Timantti on yksi komponentti korussa, yhdelläkään kotimaisella koruvalmistajalla ei ole omaa timanttihiomoa. Korun muotoilussa on kyse tietokoneavusteisesta mallinnuksesta tai käden taidosta viilata muoto esiin. Käytännössä lähes kaikki brandit tekevät korunsa valettuja puolivalmisteita jalostaen. Kultaa on valettu jo vuosituhansia, ihan uudesta asiasta ei siis ole kyse.

Suokko Timanttikorujen muotoilu noudattaa pohjoismaista kauneus- ja kestävyysajattelua. Valmistus, muotoilu ja kauppatapamme ammentaa yrityksemme arvoista. Nojaamme ammattitaitoomme ja pitkiin asiakassuhteisiin arvostaen kaikkia alamme tekijöitä, ihan samalla tavalla kuin sinua asiakkaanamme.


Kauneus tulee hionnasta – harvinaisuus vaikuttaa hintaan

Timantin hionta määrää sekä muodon että laadun. Timanttien ylivoimaisesti tärkein muoto on pyöreä briljantti. Muita hiontoja kutsutaan yleisnimellä Fancy, ja kaikilla Fancy-hionnoilla on oma muotoon sidottu nimensä. Sydän on sydämen muotoinen, smaragdihionta on kärjistään leikattu suorakulmio. Ovaali on soikea ja princess on neliönmuotoinen. Hauskin on ehkä cushion, tyynyhiontainen. Muodon lisäksi hionnan laatu on yksilöllistä kullekin timantille.

Ray tracing a diamond

Timantin laatua arvioidaan kiillotuksen onnistumisella ja viisteiden kohtaamisella. Näitä kahta tärkeämmäksi nostan mittasuhteet, koska se määrää timantin loiston. Hionnan laatu määrittelee, kuinka timantti käsittelee valoa. Tuleeko siitä säteilevä ja kirkas, vai sammuneen vesipisaran kuvajainen? Pyöreän timantin parhaat mittasuhteet ovat yleisesti tiedossa, mutta aina ei ole tarkoituksenmukaista hioa timanttia mahdollisimman kauniiksi. Kuvaan astuu timantista saatava hinta. Jokaisen karaatin desimaalin kohdalla tapahtuu hinnan hyppäys ja lähes kaikki timantit pyritään hiomaan painorajan yli. Parhaimmillaan tai pahimmillaan tämä näkyy yhden karaatin kokoisissa timanteissa. Tarjontaa on yli karaatin kivissä, mutta vähän alle karaatin kiviä ei ole ollenkaan. Hiojalla on monta tapaa kasvattaa timantin painoa, vaikka raakakiven mitat eivät antaisikaan myöden. Karaatin kokoisen pyöreän briljantin halkaisija voi olla alle 6 mm tai yli 6,4 mm. Siksi koko ei ole sama asia kuin paino.

Koska laadun määrittely on jossain määrin vaikeampaa kuin painon, timantin myyjän pitää tietää hionnan nyanssit ja olla asiakkaansa puolella. Onnettominta on ostaa edullisen oloinen, mutta huonosti hiottu timantti. Timantti ei loista, mutta on silti arvokas ostos. Erityisesti vaikeasti tavoitettavalta myyjältä ei kannata hankkia arvokasta korua. Reklamaatiotilanteissa väliin voi tulla tulliraja, kielimuuri tai täydellinen huomiotta jättäminen.


Tuotekortti Suokko.fi


SMM | G-H VS-SI? Vai sittenkin H SI?

Lyhenteet hämmentävät, eikä ihme. Niiden merkitys voi olla ostajalle täysin tuntematon, eikä sormuksen ostaja halua suorittaa korkeakoulututkintoa ostoksen yhteydessä. Keskityn tässä osiossa Suokko Timanttikorujen yhteydessä käytettäviin timanttiluokituksiin. Akateemisiin timanttiopintoihin suosittelen lämpimästi Gemological Institute of American (GIAn) timanttitutkijan opintoja.

Suokko Timanttikoruissa käytämme melee kokoisissa (alle 0,30 ct) timanteissa viittä eri timanttiominaisuuden yhdistelmää. Kaksi näistä on tehdasvalmisteisia (SMM eli Suokko Man Made) ja kolme luonnontimantteja.

SMM
SMM on lyhenne sanoista Suokko Man Made ja kertoo timantin olevan tehdasvalmisteinen eli amerikkalaisittain ilmaistuna Lab Grown Diamond. SMM-timanttien alkuperä ei ole vanhojen tulivuorien kohdalle tehdyistä kaivoksista tai muinaisten jokien reiteiltä.

SMM | G-H VS-SI
G-H kertoo SMM-timantin värin harvinaisuudesta. Timanttijoukko sisältää sekä G että H värisiä timantteja. Timanttien värieron voi erottaa laboratorio-olosuhteissa, mutta korussa erottaminen on käytännössä mahdotonta. G-H väri on ylhäältäpäin katsoen väritön. Sivulta katsoen voi ihanneolosuhteissa erottaa tummuutta, keltaista sävyä tai harmautta, tähänkin vaikuttaa timantin koko ja hionta.

VS-SI on puhtauden määritelmä. Puhtaus kertoo timantin sulkeumien eli tunnusmerkkien määrästä, sijainnista ja näkyvyydestä. Puhtausluokassa VS on määritelmän mukaisesti vähän sulkeumia. Melee kokoisissa briljanteissa ei ole paljaalla silmällä havaittavia sulkeumia. SI asteen puhtaus on hyvin laaja, se on yhtä astetta vähemmän harvinainen kuin VS mutta käytännössä useimmat SI asteen Suokko Timanttikorujen briljantit ovat niin puhtaita, että niitä ei erota paljain silmin VS asteesta. Jos timantin koko kasvaa yli melee rajan, voi yksittäisiä sulkeumia joissakin tapauksissa havaita myös ilman suurennuslasia.

SMM | D-G VVS
Tämä merkkijono kertoo harvinaisen värittömistä ja puhtaista SMM-timanteista. Värit D, E, F ja G sisältyvät tähän asteeseen, yksittäistä timanttia ole eroteltu tarkemmin mikä väriasteista on kyseessä. Nämä värittömät väriasteet ovat hyvin vaikeasti erotettavissa toisistaan jopa gemmologin laboratoriossa ja muodostavat väriasteikon huipun.

VVS on erittäin puhdas timantti. Asiantuntevalla gemmologilla voi mennä useita minuutteja tarkastellessa VVS timanttia mikroskoopilla ja silti asteen tunnusmerkkinä oleva sulkeuma voi jäädä löytymättä. Isoissa timanteissa VVS puhtaus on selvemmin erotettavissa, koska sulkeumatkin ovat isompia isommissa timanteissa.

H SI
Suokko Timanttikorujen H SI kertoo luonnontimanttien värin (H) ja puhtauden (SI) vähimmäisasteen. Alkuperäinen timanttikide on löytynyt hiomattomassa muodossaan luonnosta ja mahdollinen alkuperäinen löytöpaikka voi olla muinaisen tulivuoren kohdalle kaivettu kaivos. Tulivuoren rapautumisen myötä timantti voi olla myös ajautunut tuhansien kilometrien päähän jokia pitkin. Väri H on GIAn asteikolla väritön ylhäältäpäin katsoessa, mutta saattaa olla vähän sävyttynyt sivulta katsottaessa. SI puhtaus on Suokko Timanttikoruissa lähes aina silmälle puhdas, mutta isoissa timanteissa saattaa näkyä sulkeumia paljaalla silmällä.

G VS
Tässä väri- ja puhtausyhdistelmässä luonnontimantti on hyvin turvallinen ostos. On varmaa, ettei melee kokoisissa (alle 0,30 ct) timanteissa ole nähtävissä sulkeumia ilman suurennosta, ja väri G on haluttu värittömyytensä vuoksi.

G VVS
Suokko Timanttikoruissa luonnontimanttien G VVS on harvinaisin saatavilla oleva väri- ja puhtausaste. Vaikka GIAn asteikossa on harvinaisempiakin timanttiluokitus asteita, käytännössä vain yksittäisille solitaarikiville voimme tarjota harvinaisempaa väri- ja puhtausasteluokitusta.

HIONTA
Yhteistä kaikille Suokko Timanttikorujen timanteille on poikkeuksellisen hyvä hionnan laatu. Hionnan laatu onkin ainoa laatutekijä timanteissa. Väri, puhtaus ja karaattipaino ovat harvinaisuustekijöitä. Suokko Timanttikorujen timanttien ainutlaatuisen hyvä hionta koostuu monesta eri tekijästä. Laadun tavoitteena on kaunis ja sädehtivä timantti.

Timantin hionta on varsin nuori asia timanttien historiassa. Timantteja on osattu hioa vain noin 600 vuotta, mutta koruina timantteja on käytetty jo vuosituhansia. Timantin nimi tulee muinaiskreikan sanasta adámas, voittamaton. Miten hioa maailman kovinta ainetta? Kun timanttia 1300-luvulla keksittiin hioa toisella timantilla tai oikeastaan timanttijauheen ja oliiviöljyn sekoituksella, saatiin timanttiin hiottua viisteitä. Timantin kovuus on kiteen kasvusuunnasta riippuvaista ja timanttipölyssä on aina mukana kovia suuntia, jolla hioa pehmeämpää suuntaa.

Timanttien hionnan alkaessa huomattiin yksi ikävä piirre. Mitä kauniimpaa timanttia tavoiteltiin, sitä vähemmän jäi painoa jäljelle alkuperäisestä kiteestä. Timantin optiset ominaisuudet ovat vakioita, joita ei voi kiertää. Kokeilemalla saatiin jo sata vuotta sitten selville kauniin pyöreän briljantin parhaat mittasuhteet. Hionnan tekninen osaaminen kehittyi korkean ja tasalaatuisen tuotannon tasolle vasta vuosikymmeniä myöhemmin.

Hiomattoman timantin omistajalla on usein ensimmäisenä tavoitteena timantista saatava tuotto, ei niinkään timantin kauneus. Timantin painon ollessa tärkeä mitattava ominaisuus, vaikeammin mitattava kauneus on saanut väistää. Onnettomalla tavalla kauniit timantit menettävät hionnassa enemmän painoa kuin kaupallisesti hiotut.

Vuosituhannen vaihteessa Kultasepänliike Suokko aloitti yhtenä ensimmäisistä eurooppalaisista korutuottajista käyttämään Hearts & Arrows -hiontaisia pyöreitä timantteja. H & A on sittemmin muodostunut käsitteeksi, jota yleisesti pidetään parhaimpana mahdollisena hiontana pyöreälle briljantille. H & A -hionnassa mittasuhteet on optimoitu parhaalle optiselle valontaitolle, jolloin tuli, välke ja loisto ovat hyvässä tasapainossa. H & A -hiontaiset timantit ovat kalliimpia valmistaa, koska hionta kuluttaa raakakiveä ja hionnan tarkkuus vaatii erikoisvalmisteiset työkalut.

Huolimatta selvästi arvokkaammasta timanttihionnasta olemme jo kaksi vuosikymmentä käyttäneet vain parasta saatavilla olevaa hiontaa. H & A -hionnan tunnusmerkkinä ilmenevät kuviot ovat nähtävissä Suokko Timanttikorujen briljanteissa. Timantin kauneus ei ole meille kompromissi, vaan toteutunut tavoite. Halvemmalla hionnalla saa varmasti heikompaa laatua. Suokko Timanttikorujen timanttien hionnan laatu on maailman ehdotonta huippuluokkaa, johon voit luottaa.

Iiro Suokko, kultaseppä, GIA Graduate Gemologist

45 Kommenttia

Lottta - 05.04.2021

Mielenkiintoista asiaa!

Kirsi - 05.04.2021

Olipas melkoinen tietoisku ja siitä on apua tulevaan! On tarkoitus hankkia teiltä tulevan 20-vuotishääpäivän johdosta päivitetty vihkisormus ja vielä on auki se, teetänkö omanlaisen sormuksen vai päädynkö teidän yhteen tiettyyn malliin. Rakastan näyttävää sormusta isolla timantilla, joten SMM-timantti on se ainoa oikea valinta tulevaan sormukseen.

AnniN - 05.04.2021

Todella mielenkiintoinen

Minna - 04.04.2021

Asiallinen kirjoitus ja paljon uutta tietoa todella kiinnostavasta aiheesta.

Timo - 04.04.2021

Tota noin niin, tämä palkinto olisi niin maan perusteellisen täyrellinen hääpäivälahja Eeva rouvalle kukkakimpun kera 🎁🌺. Kiitos hyödyllisestä kirjoituksesta.

Katja Lagerblom - 04.04.2021

Hyvä tietoisku!

1 2 3 8 Seuraava »

Jätä vastaus