Suokko Man Made laboratory grown pink diamond

Laboratoriotimantti, ystävä vai ...

Ystävä!

Laboratoriotimantin tarina alkaa puolivälistä 1900-lukua, mutta korukäytössä se alkaa nostaa profiiliaan vasta nyt.

Laboratoriotimanteilla on monta kutsumanimeä, joista yleisimpiä ovat Lab Grown Diamond ja Man Made Diamond. Me Suokolla kutsumme oman mallistomme laboratoriotimantteja nimellä Suokko Man Made -timantit.

Kuvassa on Suokko Man Made pink timantti. Sen karaattipaino on 0,343 ct ja hinta 819 euroa. Vastaava luonnontimantti maksaisi noin 34 000 euroa.

Mitä Suokko Man Made -timantit ovat? Ne ovat timantteja. Ne ovat timantteja samalla tavalla kuin Britannian kuningattaren kruunussa lepäävä Koh-i-Noor on timantti. Erottaako mikään laboratoriotimantteja luonnosta louhituista? Kyllä erottaa, erittäin vahva erottaja on timantin alkuperä. Suokko Man Made -timantteja ei ole louhittu maasta, vaan ne on valmistettu laboratoriossa. Mitä yhteistä näillä laboratoriossa valmistetuilla on luonnosta löydettyjen kanssa? Kovuus, optiset ominaisuudet ja luokittelu.

Timanttien arvo ja haluttavuus kulkevat käsi kädessä ja jotkut näkevät arvotimantit hyvänä sijoituksena. Timantin suurin arvo on kuitenkin sen symboliarvossa. Omat timantit ovat arvokkaita kantajalleen, koska ne muistuttavat joka päivä suurista tunteista. Ne kertovat rakkaudesta ja sitoutumisesta. Lahjaksi saatu timanttikoru juhlistaa merkkipäivän. Timantin arvon ollessa hyvin henkilökohtainen arvotimantteihin sijoitus on nähtävä lähtökohdiltaan erilaisena kuin koruihin istutettujen timanttien. Sijoitustimantit ja korut, joiden arvo määräytyy kansainvälisissä huutokaupoissa, kuten Christie's, ovat luonteeltaan ja saatavuudeltaan oman tarinansa arvoisia.

Miten Suokko Man Made -timanttien arvo määrittyy? Luonnontimantit ovat saman harvinaisuusluokan timantteja vertailtaessa kalliimpia. Se, miten hinta heijastuu valmiissa korussa, on helposti nähtävissä, koska kerromme sinulle hinnan louhittuina luonnontimantteina ja Suokko Man Made -timantteina.

Miksi Suokko aloitti laboratoriotimanttien myynnin? Olemme koko yrityksen historian ajan olleet innovatiivisia ja uusia trendejä luova yhtiö. Pysyvää on ollut muutos ja kehitys. Vuonna 2000 aloitimme Suomessa ensimmäisenä superideaalitimanttien myynnin omassa mallistossamme. Samassa yhteydessä nimesimme ensimmäiset mallimme kultasepän tyttärien mukaan Saraksi ja Idaksi. Jatkoimme malliston nimeämistä naisten nimillä. Nyt monet muutkin suomalaiset valmistajat nimeävät mallistonsa naisten nimillä.

Jalokivien kuningas

Timantti on jalokivien kuningas. Kovin, tunnetuin ja tutkituin korujemme jalokivi. Timanttien luokittelu harvinaisuusasteisiin ja hionnan laadun arviointi on asiantuntijan työtä, joka vaatii laboratorio-olosuhteet. Miksi muuten minulla olisi 10 000 euroa maksava mikroskooppi, ellei varmuus jalokivien todellisesta luonteesta olisi tärkeää? Mikroskooppi on vain yksi timanttilaboratoriomme välineistä, mutta sekään ei auta erottamaan kaikkia laboratoriotimantteja luonnontimanteista. Oman laboratoriomme yksi uusimmista tutkimusvälineistä on CutWise Sphere, joka visuaalisesti kertoo pienistä eroista valontaitossa osassa laboratoriotimanteista. Maallikolle Suokko Man Made -timanttien erottaminen luonnontimanteista ilman koulutusta ja laboratoriovälineitä on on käytännössä mahdotonta.

Suokko Man Made -timanttien aitous?

Laboratoriotimanttien kauppias voi hyvin sanoa timanttiensa olevan aitoja timantteja, sillä nehän ovat timantteja. Mutta miksi jalokiviala vaatii aina erottamaan laboratoriotimantit louhituista luonnontimanteista terminologisesti selvin ja erottelevin ilmaisuin? Syitä on useita. Laboratoriotimantit näyttävät paljaalle silmälle useimmiten aivan samalta kuin luonnontimantitkin. Ne ovat samaa ainetta ja perinteisillä välineillä mitattavat fyysiset ominaisuudet ovat täysin samat. Niiden taitekerroin, kovuus, paino, hionta ja läpinäkyvyys ovat samat kuin luonnontimanteilla. Läpinäkyvyydessä on havaittavissa yksilöllisiä eroja niin louhituissa kuin laboratoriotimanteissa, mutta yksi yhteinen piirre on havaittu isoissa CVD tekniikalla valmistetuissa hiotuissa timanteissa. Tästä kerromme lisää kun viimeisimmät tutkimustulokset julkaistaan.

Harvinaisuus on luonnontimantin suurimpia arvoja. On ehdottoman tärkeää, että luonnontimantit voidaan erottaa laboratoriotimanteista, koska rahallinen arvoero näiden välillä voi olla kymmeniä kertoja. Iso vaaleanpunainen tai sininen luonnontimantti on arvokas omaisuuserä, vastaava laboratoriotimantti vain murto-osa siitä. Tällä hetkellä näyttää siltä, että laboratorio-olosuhteissa luonnontimantit voidaan aina erottaa laboratoriotimanteista.

Iiro Suokko, kultaseppä, GIA Graduate Gemologist

1 kommentti

Hei! Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Jäin kaipaamaan tietoa tehdasvalmisteisten timanttien eettisyydestä vastaan luonnon timantit. Tämä on asia, joka kiinnostaa tämän päivän kuluttajaa ja olisi myös ympäristötietoiselle tärkeä valintakriteeri.
Anna

Anna

Kirjoita kommentti

Huomioithan että kommentit moderoidaan ennen niiden julkaisemista.